Aktiviteter

Mine faglige fritids-aktiviteter vedrører i særdeleshed krigsbørn – danske så vel som udenlandske.

Ved begrebet “krigsbarn” forstår jeg et barn født af en kvinde, hvis nation var besat/behersket af faderens nation på tidspunktet for undfangelsen.

Jeg giver foredrag om krigsbørns vilkår (se menu-punkt) og er aktiv i foreningsarbejde – både nationalt og internationalt. Udgangspunket er, at jeg selv er krigsbarn, i ovennævnte forstand.

Om nationalt foreningsarbejde

I 1997 hørte jeg om Danske Krigsbørns Forening (DKBF), der var oprettet i 1996. Jeg meldte mig ind, og via min interesse og mit engagement blev jeg i 1999 valgt ind i bestyrelsen. Senere har jeg stået for oprettelsen af foreningens hjemmeside og vedligeholder den stadig som webmaster.

Efter Landsmødet i 2006 blev jeg foreningens næstformand. Jeg fungerede på denne post til 2016, hvor jeg ikke genopstillede til bestyrelsen.

Fra 2016-2018 var jeg projektleder for “Krigsbørnskaravanen”. http://www.krigsboern.dk  Karavanen

Om internationalt samarbejde

BORN OF WAR international network

Igennem den norske forening for krigsbørn NKBF blev formanden for DKBF Arne Øland og jeg i 2001 inviteret til Berlin i forbindelse med overrækkelsen af “Willy Brandt Prisen” i Norsk-Tysk Willi Brandt Stiftelsen på Rathaus Schöneberg. Her deltog vi også i et Krigsbørns-seminar, hvor vi fik mange kontakter til forskere inden for området samt hørte om det årlige “Historiker-Treffen” i Landesarchiv i Berlin.

Siden 2000 har jeg som først sekretær og siden næstformand (2010-2016) i DKBF deltaget i dette årlige Historikertræf i Berlin. Det fandt typisk sted en mandag til onsdag i oktober måned. Senere er dette træf blevet udvidet med “Kriegskinder Forum” lørdagen før træffet, og siden 2009 med “BOWin”-møde om fredagen.

I 2009 var jeg i Berlin, som næstformand i Danske KrigsBørns Forening (DKBF), med til at danne det europæiske netværk “BORN OF WAR international network” (BOW i.n.).   http://www.bowin.eu/  Netværket består af krigsbørnsforeninger fra Danmark, Norge, Finland, Holland, Tyskland, Frankrig og Bosnien. Jeg er siden 2015 talskvinde for BOW i.n. og deltager bl.a. i Netværkets træf hvert år i oktober i Berlin.

I 2017 udgav “BORN OF WAR international network” (BOW i.n.).   http://www.bowin.eu/  bogen:    “BORN OF WAR- VOM KRIEG GEBOREN. Europas verleugnete Kinder “, hvor jeg er medforfatter.

Ch. links Verlag, Berlin.  (Link)

Bogen blev flot præsenteret i De Nordiske Ambassaders Felleshus i Berlin 23. november 2017, hvor  Thorleif Blatt, Norge, Tuula Sippola, Finland samt jeg var paneldeltagere.  Moderator: Forfatter Gisela Heidenreich,  Tyskland. (Link)

 

 

…..